In november wordt de volledige Mechelse binnenstad één aaneengesloten fietszone. 179 straten in de binnenstad worden zo fietsstraten waarin auto's achter fietsers blijven.
Stadsfietsen, e-bikes, bakfietsen, speedpedelecs … we verplaatsen ons meer en meer met verschillende vervoersmiddelen en dat vraagt om aangepaste maatregelen en infrastructuur.
De fietszone wordt in november ingevoerd. Aan alle invalswegen komt de juiste signalisatie. Waar belangrijke toegangen voor fietsers en auto's samenkomen, wordt extra signalisatie voorzien.
Wat is dat nu precies, een fietszone?
- Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van aaneengesloten fietsstraten
- De maximumsnelheid in een fietszone is 30 km/u voor alle weggebruikers
- In een fietsstraat is het verboden om fietsers in te halen en moeten alle gemotoriseerde voertuigen dus altijd achter de fietsers blijven.
- Enkel prioritaire voertuigen (met sirene en zwaailicht) mogen fietsers inhalen
- Fietsers gebruiken dus de volledige breedte van (hun deel) van de rijbaan
- In een eenrichtingsstraat gebruiken ze dus de volledige breedte van de rijbaan
- In tweerichtingsstraten gebruiken fietsers de rechterhelft van de rijbaan
- Fietsers mogen auto’s wél links inhalen
- Als auto’s stilstaan mogen ze ook rechts inhalen
De eerste in Vlaanderen
In 1995 was Mechelen de allereerste stad die een zone 30 installeerde in heel het stadscentrum. Vandaag promoveren we als eerste stad in Vlaanderen heel onze binnenstad tot fietsstraat. Met deze fietszone geven we een duidelijk signaal: de fietser bepaalt in onze binnenstad de maat van het verkeer, maar de auto blijft welkom en de bereikbaarheid voor gemotoriseerd verkeer wordt niet gewijzigd.Mechelen heeft de duidelijke ambitie om dé fietsstad van Vlaanderen te worden, en dat doe je natuurlijk niet zomaar!