Strategische ecologiesteun voor WIMBLE in MECHELENWimble Manufacturing in Mechelen – dochterfirma van Kellogg’s en producent van de populaire Pringles snacks – start een ambitieus energieproject om de ecologische voetafdruk van het Mechelse bedrijf te verkleinen en een duurzame, toekomstbestendige productiesite te worden. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits ondersteunt deze duurzame investering met 1 miljoen euro Strategische Ecologiesteun.

“Heel wat van onze bedrijven investeren fors om het energieverbruik te doen dalen. Wimble in Mechelen – bekend van de Pringles snacks - maakt die keuze ook. Het bedrijf met een 600-tal medewerkers zal de energievraag en het energieverbruik beter op elkaar afstemmen met als doel de productie duurzamer te maken. Dit soort duurzame innovatie-investeringen is goed voor het klimaat en voor de lokale verankering van de werkgelegenheid. ” - Hilde Crevits  

99.000 ton Pringles vervaardigd in Mechelen

Wimble Manufacturing Belgium maakt sinds 2012 deel uit van het Amerikaanse voedselproductiebedrijf Kellogg Company en produceert de beroemde Pringles snacks. Pringles is een zeer succesvol merk van snacks dat wordt verkocht in meer dan 140 landen. De fabriek in Mechelen is met een 600-tal medewerkers één van de grootste productievestigingen van Pringles in de wereld. Kellogg’s investeerde al om en bij de 300 miljoen in de Belgische site. In 2019 rolde van de high-speed-productielijnen in Mechelen maar liefst 99.000 ton snacks.

Ecologische transitie via state-of-the-art geïntegreerde oplossing

Kellogg’s heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, ook de Mechelse vestiging heeft al veel inspanningen geleverd en wil haar milieu-impact verder verminderen. Tussen 2015 en al 2019 heeft de fabriek in Mechelen het verbruik van energie verminderd met 16,5% per ton geproduceerd voedsel en de uitstoot aan broeikasgassen met 23,23%. Concreet wil het bedrijf de komende jaren de energievraag en –consumptie van haar bedrijfsprocessen nog beter op elkaar afstemmen, met als doel een lager totaal energieverbruik en een kleinere ecologische voetafdruk.

Hiertoe selecteerden de ingenieurs verschillende technologieën die op een unieke manier worden geïntegreerd in het productieproces van de Pringlesfabriek. De toepassing van de ene technologie heeft onmiddellijk impact op een andere technologie in de proceskringloop. Binnen deze state-of-the-art geïntegreerde oplossing worden onder meer het primair energieverbruik aangepakt, stoom en restwarmte gerecupereerd, warmteverliezen beperkt, bezuinigd op waterverbruik en gebruikte olie gerecycleerd. Ook wordt ingezet op processturing om de energie-efficiëntie van al deze geïntegreerde processen te optimaliseren. Door deze unieke combinatie van ecologische technologieën zal Wimble haar milieu-impact op verschillende aspecten gelijktijdig en drastisch kunnen verbeteren.

Vlaamse steun voor ecologische en strategische winst

Om deze ambitieuze energietransitie te realiseren, voorziet Wimble bijna 13,5 miljoen euro. Met deze forse investering wil de Mechelse fabriek haar levensvatbaarheid op lange termijn verzekeren. Met een energie-efficiëntere, duurzame en toekomstbestendige productie blijft Wimble competitief ten opzichte van andere Kellogg-sites en externe concurrenten. Bovendien zal de fabriek belangrijke knowhow kunnen opdoen over automatisatie en intelligente aansturing van bedrijfsprocessen.

Dit investeringsproject is dus niet alleen van strategisch belang voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk, maar ook voor het versterken én verankeren van de site in Vlaanderen. Zo wordt een belangrijke bron van tewerkstelling in Vlaanderen gegarandeerd. Daarom heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie beslist dit project 1 miljoen euro Strategische Ecologiesteun toe te kennen.

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Mechelen-Zuid en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN